Μύδρους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκμεταλλεύεται απροσχημάτιστα το αξίωμά του για το πογκρόμ διώξεων κατά των αντιφρονούντων στην Τουρκία, εξαπολύει η Washington Post.
Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Οι τρελές κατηγορίες του Ερντογάν εναντίον ενός άκακου ακτιβιστή δείχνουν πόσο χαμηλά έχει πέσει η Τουρκία» η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει τη μεταμόρφωση του Τούρκου προέδρου από έναν πολιτικό που ανήλθε στην εξουσία εμφανίζοντας εαυτόν ως ηγέτη μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας-προτύπου που είχε ως ύψιστη προτεραιότητα την ένταξη στην ΕΕ σ’ έναν υπερόπτη τύραννο, που έχει ως πρότυπο τον Ρώσο και τον Κινέζο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ κι έχει ρίξει στη φυλακή χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους.
Η εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Οσμάν Καβαλά, στον οποίο απαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες περί κατασκοπείας και απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και η περίπτωση του οποίου «αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ποταπή μεταμόρφωση του Ερντογάν». O 63χρονος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής, γνωστός για πρωτοβουλίες όπως η προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων ουδέποτε υπήρξε πολιτικός ή στέλεχος της αντιπολίτευσης, αλλά, όπως λέει η Washington Post, «αποτελεί παράδειγμα της φιλελεύθερης, κοσμικής πλευρά της Τουρκίας που απεχθάνεται ο κ. Ερντογάν. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια φυλακίστηκε και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας κακόβουλης εκστρατείας κατασυκοφάντησης από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο Ερντογάν τον αποκάλεσε μάλιστα “ντόπιο συνεργάτη” του “διάσημου Ουγγροεβραίου” Τζορτζ Σόρος».
Στον Καβαλά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διοργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη το 2013. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την αποφυλάκισή του και δύο μήνες αργότερα τον αθώωσε τουρκικό δικαστήριο, αλλά πριν προλάβει να ανασάνει αέρα ελευθερίας ο Καβαλά ξανασυνελήφθη μετά από παρέμβαση του Ερντογάν, όπως ο ίδιος κατήγγειλε. Και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «κραυγαλέα και εμφανώς γελοία κατηγορία», ότι συνεργάστηκε με τον Αμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Lehigh της Πενσυλβάνια και πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χένρι Μπάρκεϊ για να συντονίσουν το πραξικόπημα προ τετραετίας με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν. Ο Μπάρκεϊ «που είναι τόσο απίθανο να είναι επαναστάτης τρομοκράτης όσο και ο κ. Καβαλά», έτυχε να συγκαλέσει μια ακαδημαϊκή διάσκεψη σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη εκείνο το Σαββατοκύριακο που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Ο Καβαλά δεν μετείχε στη διάσκεψη αυτή κι η μόνη επαφή τους ήταν μια φευγαλέα συνάντηση σ’ ένα εστιατόριο. Αλλά κατηγορούνται τώρα ότι ενορχήστρωσαν την αιματηρή εξέγερση με στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και μάλιστα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μπάρκεϊ.
«Το ανησυχητικό σ’ αυτή την περίπτωση», καταλήγει η Washington Post, «δεν είναι μόνον η συνεχιζόμενη δίωξη εις βάρος ενός επιφανούς Τούρκου διανοούμενου μαζί μ’ έναν εξέχοντα Αμερικανό ακαδημαϊκό, αλλά κι η επίκληση μιας λογικής που θα έβρισκε τρελή ακόμη κι ο Πούτιν, που πρόσφατα κατηγόρησε ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης [ τον Αλεξέι Ναβάλνι] ότι αυτοδηλητηριάστηκε. Ο κ. Ερντογάν δείχνει ότι μπορεί να φυλακίσει οποιονδήποτε για οποιοδήποτε λόγο – ακόμη και για αυταπόδεικτες ανοησίες»...